Poctivý vývar z hovězích kostí s restovanou zeleninkou
Kuchařka mistra Vrabce říká:
k přípravě vývaru z kostí se nejlépe hodí kosti kloubové a morkové. Já měla morkové. Při použití žeberních nebo páteřních kostí se často vývar zkalí. Kosti pořádně vypereme a vložíme do STUDENÉ vody. Vyváříme 3-6 hodin - čím déle, tím lepší chuť. Já se přiznám, že jsem to fikla do tlakového hrnce a i v něm vařila dobré 2 hodiny. Vody dáme tolik, abychom pokud možno pak již vodu nemuseli dolévat. Když je vývar hotový, přidáme očištěnou zeleninu dle zvyku, cibuli, nové koření, celý pepř a sůl a vaříme ještě půl hodiny. Poté přecedíme přes husté síto, pokud je na polévce tuk, sebereme ho pryč. Do polévečky přidáme na másle orestovanou strouhanou či krájenou zeleninku (já měla petržel, celer, mrkev a hrášek). Dochutíme solí, mletým pepřem, popř. polévkovým kořením. Když je zeleninky méně, můžeme do polévky přidat nudle či rozmíchat vajíčko nebo udělat játrové knedlíčky.
Toto je posilující vývar, který chutná skvěle - vyzkoušejte ♥...