Roštěná
Základem úspěchu tohoto pokrmu je kvalitní maso. Já sehnala krásný roštěnec z mladého býčka, maso jako obrázek. Kilo za 199 Kč. Nechala jsem si ukrojit 3 plátky (cca 40 dkg).
Maso naklepeme jen klouby prstů, zvlněné okraje nasekneme. Pokud jsou plátky větší, překrojíme je na polovinu.
Masíčko nasolíme, opepříme, zakápneme sójovkou a lehce poprášíme moukou. Hořčicí zatím nepotíráme, protože by se nám zbytečně pálila.
Do vhodné nádoby dáme trošku oleje a necháme ho rozpálit. Vložíme maso a opečeme ho po obou stranách.
Opečené maso vyjmeme a uchováme v teple. Mezitím si na stejném tuku, na kterém se opékalo maso, opečeme na drobno pokrájemnou cibulku, do které jsem přihodila kousek sušené feferonky. Po chvilce přidala koření - bobkový list a nové koření, které se nám krásně rozvoní po domě :-).
Než se dopeče cibulka, je čas na to, abychom opečené maso potřeli hořčicí.
Maso vložíme k opečené cibulce a koření a podlejeme horkou vodou.
Zakryjeme poklicí a necháme dusit.
Po hodince jsem měla masíčko krásně měkkounké, šťáva byla naprosto úřasná, nebylo pořeba ji vůbec zahušťovat. Snad jen ten, kdo chce mít více omáčky, protože třeba k této roštěné chce podávat knedlík či rýži, si může čťávy udělat více.
Ale mi stačila ta, která se vypekla a která neměla chybu ;-).
Moje rodinka miluje roštěnou s brabory a tatarkou, takže jsem to podávala podle jejich chuti.
P.S. Ještě jsem si udělala u tohoto receptu takový malý rozpočet a vyšlo to takto:
1 porce
• maso 150 g = 30Kč
• ostatní ingredience 5 Kč
• brambory ranné 35 Kč/1 kg = 7 Kč
• porce tatarky 5 Kč
------------------------------------------------------
CELKEM 47 Kč
DOBROU CHUŤ !